شفاء بخشی عسل در قرآن و احادیث

تاريخ انتشار : ۳ آذر ۱۳۹۲ | بازديد: 984

خلاصه مقاله:

مقدمه: عسل، یک ماده غذایی ارزشمند شامل کربوهیدرات‌ها، آنزیم‌ها، آمینواسیدها، اسیدهای آلی، مواد معدنی، ترکیبات آروماتیک، پیگمان‌ها، موم‌ها و دانه‌های گرده است.
اهداف: عسل از جمله طعام های مهمی است که در قرآن به آن اشاره شده است. به طوری که در سوره مبارکه نحل، آیه شریفه ۶۹ می‌فرماید: “… فیه شفاء للناس… “در آن درمان بیماری‌های مردم است… . این پژوهش به منظور درک تأثیر عسل در درمان بیماری‌ها که در قرآن کریم به آن اشاره شده است و دستیابی به غذایی کامل و بی‌ضرر خصوصا برای کهنسالان انجام شده است.
مواد و روش‌­ها: تعداد ۵ کندو در ۴۰ کیلومتری جاده کرج- چالوس به نام «سیراچال»، قرار داده شد. پس از جمع‌آوری عسل میزان قندهای گلوکز، فروکتوز و ساکارز با روش یدومتری در آزمایشگاه سنجش و شمارش دانه‌های گرده عسل با روش Sawyer انجام شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد، میانگین نسبت فروکتور به گلوکز در عسل ۹۷/۰ است. بنابراین میزان فروکتوز عسل زیاد است و تقریبا با میزان گلوکز عسل برابری می‌کند. ۸۹% گیاهانی که گرده‌شان در عسل وجود داشته، دارویی بوده‌اند.
بحث و نتیجه‌گیری: فروکتوز برای جذب شدن در هر سلول غیر کبدی باید ابتدا به گلوکز تبدیل شود. به این ترتیب فرآیند تجزیه و نهایتأ جذب طولانی‌تر می‌شود و در مدت زمان بیشتری نیاز انرژتیک بدن را تأمین می‌کند. تجمع زیاد گلوکز در خون اتفاق نمی‌افتد و بدن فرصت کافی برای جذب مستمر آن را خواهد داشت و برای افراد کهنسال، مصرف عسل به جای قند به مراتب بهتر است. در این زمینه در حدیثی از پیامبر اکرم (ص) است که مردم را به خوردن عسل توصیه می‌کنند و در ضمن آن را شیرین‌ترین طعام معرفی می‌کنند. بعد از گذشت ۱۴۰۰ سال، اکنون پژوهش‌ها گویای شیرین‌تر بودن فروکتوز نسبت به گلوکز است که سهم مهمی از قندهای عسل را داراست و گفته پیامبر نیز که حاکی از علم لدنی ایشان است، سفارش به مصرف غذای سالم را در بر‌دارد. دارویی بودن اکثر گیاهانی که گرده‌شان در عسل یافت شده ما را به یاد آیه شریفه ۶۸ سوره مبارکه نحل می‌اندازد که می‌فرماید:”و اوحی ربک الی النحل…” و پروردگارت به زنبورهای عسل الهام کرد… . به یقین چیزی جز الهام و وحی نمی‌تواند زنبورهای عسل را تا این اندازه هدفمند به سوی گیاهان با ارزش و دارویی بفرستد و از این رهگذر ما را بهره‌مند سازد.

کاربرد در زمینه سیاست‌های بهداشت و درمان/ عمل/ پژوهش و آموزش پزشکی:
عسل به عنوان یک ماده غذایی با ارزش در تأمین کربوهیدرات ها، چربی ها و حتی آمینواسیدها و پروتئین ها نقش دارد. عسل به عنوان یک مکمل غذایی با ارزش در تأمین اغلب ویتامین ها و مواد معدنی نقش دارد. همچنین عسل با داشتن آنتی بیوتیک، مواد ضدعفونی کننده(اینهیبین و غیره) و مواد معطره و اسانس های گیاهان دارویی نفش های بسیار مهم و کاربردی در درمان بیماری هایی مانند بیماری های گوارشی، عروقی، ترمیم زخم ها و غیره دارد. همچنین با وحود تأمین انرژی بدون هیچگونه عارضه ای برای کهنسالان است
طریقه ارجاع این مقاله:
تقوی‌زاده. شفاء بخشی عسل در قرآن و احادیث. قرآن و طب.۱۳۹۰؛(۲)۱۱:۱-۴٫ شناسه ثابت مقاله:۱۰٫۵۸۱۲/quranmed.4977

نویسندگان: راضیه تقو ی زاد، استادیار زیست شناسی سلولی و تکوین گیاهی، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرری.

***

” دانلود شفاء بخشی عسل در قرآن و احادیث 

***

مشتاقانه منتظر نظرات شما هستیم